Головна » 2017 » Травень » 12 » Виховуємо патріотів України
10:31
Виховуємо патріотів України

Виховуємо патріотів України

 

         «Славута з козацьких часів несе свою славу донині» -  таку назву мала учнівська  конференція, яка проводилась в рамках 400-річчя першої згадки про м. Славута за ініціативою міського Центру туризму і краєзнавства та бібліотечно - інформаційним центром НВК № 5  для вчителів історії та учнів міста.

          Ведучі конференції Д. Кірціделі  ( 9 кл.) та М. Юрчик ( 11 кл.) підкреслили, що  молодь славутчини свято береже пам’ять про своїх пращурів, значний пласт в історії нашої Батьківщини, рідного краю займає козацька доба, яка уособлює в собі величну силу патріотизму та боротьбу за волю та незалежність своєї держави.

«От, де наша слава!» – так назвала своє дослідження Марчук Анна (8кл. кер. О.Марчук), переможець обласного етапу Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина – Україна».

Роман Володимирович Бачинський стояв біля витоків  Славутської паланки Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке». Роман Володимирович, поділився   планами  Славутської  паланки та підкреслив, що «козацька доба характерна величезною силою патріотизму, а  патріотизм та національна свідомість закладені на генетичному рівні в наших пращурів і передаються з покоління в покоління. Теперішня ситуація сколихнула націю, підняла на надзвичайно високий щабель національно-патріотичну свідомість. Патріотизм у сучасному розумінні  - це відчуття, що набуває особливого, піднесеного значення».

Козацький гарт формується ще з дитячих років. У нашому місті у дошкільному навчальному закладі №2 «Подоляночка» працює музей козацької слави. Кращий екскурсовод музею Артем Нікітчук провів віртуальну екскурсію. Поринути  у чарівний світ української народної пісні допомогли учні гімназії Д. Кірціделі  ( 9 кл.) та Х. Новак. ( 5 кл.)

На конференції було зазначено, що упродовж століть українські козаки послідовно і героїчно боролися за волю і свободу рідного народу, мріяли мати право бути господарем на своїй рідній землі. Мрія до волі здійснилася у 1991 році – Україна стала незалежною державою, почала будувати демократичний лад у своїй домівці. І коли темні сили намагались відняти волю, наш народ піднявся на Революцію Гідності. Нащадки козаків – Небесна Сотня віддала життя за незалежність, за свободу!

Проте нас чекало ще одне випробування… Війна на Донбасі

На схід нашої держави, на вогненний рубіж першими пішли нащадки козаків – добровольці, стали на захист своєї сім’ї, родини, Батьківщини. Не всі сини повертаються живими з цієї неоголошеної війни. Про тих славутчан, які боронять нашу незалежність, розповіла  учениця ЗОШ №6  І.Федчук ( 11 кл.) кер. Л. Іванова).

          С. А. Вельма підводячи підсумок конференції, наголосила : « Якою б чорною не була ніч, на зміну їй завжди приходить день. Ми віримо, що незабаром настане мир на нашій Українській землі. А наша славутська земля, уславлена козацькими традиціями, спонукає нас до створення славних сторінок рідного краю. Сьогодні нам належить продовжити велику місію козацтва – любити і оберігати свою державу, рідний край!»   

О, Славуто моя, чарівниця моя!

Я, красуне, милуюсь тобою

Україно моя, Україно моя

На таких от Славутах стоїш ти!

Переглядів: 421 | Додав: ToDel | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar