Головна » 2016 » Січень » 31 » День слов’янської писемності і культури
23:09
День слов’янської писемності і культури

 «...Возстав од гроба,
слово встало,
І слово правди понесли
По всій невольничій землі

Твої апостоли святії».

Т. Шевченко

 

У читальної  залі  бібліотечно - інформаційного центру НВК розгорнута книжково-ілюстративна виставка, присвячена дню слов’янської писемності та культури « День слов’янської писемності і культури».

Писемність, мова – то є душа кожної нації, її святощі, її найцінніший скарб. В мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.

Щорічно 24 травня всі слов’янські народи відзначають День слов’янської писемності й культури, коли вшановують святих рівноапостольських Кирила і Мефодія, які створили писемність, здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови на слов’янську, поширювали християнське вчення. Відома і приблизна дата виникнення нашого письма. За свідченням середньовічного ученого Чорноризця Храброго це сталося 863 р. Щоправда, то була глаголиця (давня система слов’янського письма, укладена Святим Кирилом), як вважають учені сьогодні, - абетка, яка за накресленням літер не мала аналогів у світовій практиці й точніше передавала звукову особливість мови, ніж кирилиця (вдосконалена система письма, названою на честь Кирила), що, напевне, з’явилася трохи пізніше й побудована головним чином на основі грецького письма.

                                         Запрошуємо усіх оглянути виставку.

Переглядів: 308 | Додав: ToDel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0